Așa cum fiecare zonă geografică este renumită pentru meniul și aromele sale culinare, în aceeași măsură și modul în care se dezvoltă mediul de business este influențat de cultura și tradițiile locale. Fiecare nație și-a căpătat de-a lungul timpului, influențată de factori socio economici, de războaie, de diversitatea etnică și de religie, o identitate.
Când o afacere din România, ajunge în punctul în care consideră că este momentul să iasă în lume, adică să facă export, este important să înțeleagă aceste elemente. De aceea orice mișcare de acest gen, este una strategică, complexă care implică mult studiu și o echipă care să conceapă un business plan adecvat acestei manevre. În anumite regiuni, lipsa de cunoaștere a obiceiurilor locale poate duce la stoparea oricărei colaborări viitoare, pentru că vă fi privită ca lipsă de respect. Relațiile economice externe, se bazează pe diplomație, înainte de orice. Înțelegerea și acceptarea mentalităților diferite, respectarea modului în care un partener privește o relație comercială și mai ales deschiderea către diversitate, sunt bazele unei colaborări pe termen lung.
Noi am învățat făcând, și colaborând demult timp cu parteneri străini. Le vorbim limba, un element extrem de important, așa cum am menționat mai devreme. Și cum nimeni nu le poate face pe toate și nu poate vorbi toate limbile pământului, noi suntem specializati in relații comerciale cu Franța și Turcia.
Istoria comercială dintre Tara Românească si Turcia începe cu anul 1878 când au făcut pentru prima dată schimb de reprezentanți diplomatici.
De aici, alegând să privească înainte, relațiile economice au înflorit.
Imediat după Revoluție, românii au fost fermecați de bazarurile turcești, de bogăția acestora și mai ales de modul deosebit în care aceștia făceau negoț . Au adus în țară tot ce le-a căzut în mână și au dezvoltat o nouă rută comercială, apusă pe timpul regimului comunist.
Turcii la randul lor, au găsit în România o piață de desfacere avidă de haine colorate, de tiruri ce le puteau scoate marfa în Vestul Europei și de preferința românilor pentru bucătăria turcească.
Dar oricine a făcut comerț în Turcia, a venit cu aceeași impresie, solidaritatea turcilor și felul în care se promovează unii pe alții, mai ceva ca membrii unui grup consacrat de networking.
Muncesc mult, sunt iuți iar partenerii de afaceri sunt în proportie de 99 % barbati.
În ceea ce privește, relația comercială cu Franța, aici parteneriatul este vechi și bine înrădăcinat în cultura noastră. Suntem popor francofon și în Iasiul interbelic franceza era limba de salon.
Franța este puternic reprezentată în România, prin firme ca Renault, Renault France, Airbus Group, Orange, Valeo, Carrefour, Engie, BRD – Société Générale și multe altele. În anul 2018, volumul schimburilor comerciale româno-franceze a fost de 9,03 miliarde Euro, în creştere cu 9,54% faţă de perioada similară din 2017.
Cu ce ne ajută pe noi să știm toate acestea? În primul rând să înțelegem că amândouă piețele de desfacere sunt ofertante atât pentru investitorii străini dornici să intre pe piața românească cât și pentru antreprenorii români ce doresc să facă export. Pentru că dorim să fim mai aproape de investitori, să fim prezenți alături de ei încă de la început am deschis două Cabinete partenere în Istanbul și Paris. Amândouă fac primii pași cu antreprenorii de acolo care vor să investească în România. Deasemenea, cu ajutorul lor noi putem completa serviciile pentru grupurile de firme pe care le acompaniem între România și Turcia. În felul acesta asigurăm controlul și raportarea pentru grupuri de firme și asigurăm raportarea corectă a grupului.