CUM SA BENEFICIEZ DE SERVICII DE CONSULTANTA DE BUSINESS IN ROMANIA?

Dacă faci afaceri de ceva timp în România știi deja că asta vine la pachet cu un puzzle de legislație și o nebuloasă de influențe în ce privește deciziile în afaceri. Drumul lupului singuratic care pornește o afacere în timp ce toți din jurul lui se tem și majoritatea îi prezintă cele mai negative scenarii, se încheie o dată cu primele reușite notabile în afacerea sa.

Urmează apoi un alt drum în care toți doresc ceva de la el sau pur și simplu au foarte multe păreri despre cum ar trebui să își conducă și să își construiască afacerea. În această etapă, antreprenorul simte cel mai mult nevoia de consultanță. În spațiul public va găsi cu ușurință o sumedenie de coach, mentori și de consultanți gata să îl ajute să facă lumină în business-ul sau.

Inevitabil se pune întrebarea: Cum îți alegi un consultant în afaceri , în această piața în creștere și dintr-o oferta atât de colorată?

Iată 4 idei care să te ghideze în alegerea ta:

  1. Coerență- Cele mai multe afaceri din România suferă de o lipsă de coerentă în acțiuni, imagine, misiune/servicii  și produse oferite, dorința și visele fondatorului etc. Caută un consultant care este coerent și concret în mesajul pe care ți-l livrează de la primul contact. Nu ai nevoie de încă o abordare abstractă pentru problemele tale concrete ci de o persoană care să le abordeze pragmatic.
  2. Calitate– Un consultant de business are o educație economică solidă și cunoștințe foarte diverse despre sistemele unei firme. Că să poți crea o afacere trebuie nu doar să ai un sistem-rețeta pus pe picioare, ci să ai un business model foarte clar susținut de un sistem. Consultantul tău trebuie să poată să discute cu ușurință despre un proces operațional dintr-o fabrică și un standard de calitate ISO, altfel nivelul lui nu este suficient pentru a livra calitate.
  3. Consistență– La fel că un bun roman, afacerea ta are nevoie de o serie de scenarii clare și coerente. Dacă informația din aceste scenarii nu este consistentă, nu faci decât să amplifici problemele existente. Un bun consultant va identifica  hibele în scenariu și va da consistentă livrării sale. Orele tale de consultanță trebuie să se concretizeze în pachete de materiale sub diverse forme, în livrabile pe care să le poți refolosi pe termen lung.
  4. Calibru– Nu te sfătuim niciodată să accepți critica de la cineva la care nu ai merge pentru sfat, dar nici să accepți sfaturi de la cineva care nu are la rândul său rezultate concrete. Este imposibil să verifici planul de afaceri cu o persoană care nu a plătit salarii câțiva ani sau care nu a trecut la rândul sau printr-o poveste de succes. În nici un caz nu îți recomandăm să alegi sablonisti care își bazează diagnosticul pe diverse teste, ca la examenul de permis auto. Ai nevoie de un om de business lângă ține, nu de un tester.

Ne-am bucura sincer să auzim despre poveștile voastre de succes și despre modul în care în echipă cu un consultant ați reușit să depășiți barierele pe care le-ați întâmpinat în afacerile voastre. Am vrea să învățăm și din experiențele voastre negative și să le împărtășim cu alți antreprenori care sunt în căutarea unui consultant și de aceea vă invităm să ne lăsăți un feedback la contact@greenbooks.ro

Leave A Reply