Chiar si atunci când ești Soloprenor sau freelancer, unic asociat si administrator al ului SRL, banii si resursele firmei nu se confundă cu propriile resurse. Dacă nu ai angajați sau parteneri, asta nu înseamnă ca tot ce produce firma este al tău si nici ca tot ce deții tu este la dispoziția afacerii.
Pentru a folosi resursele personale în interesele firmei trebuie să ai în vedere mereu un transfer juridic de drepturi si obligații între tine si societate, iar pentru a încasa bani din conturile firmei în conturile personale se documentează un raport economic. (adică se fac completează justificative, de obicei cu sprijinul contabilului)
Ce înseamnă resursele personale folosite în interesul firmei?
- Resursele personale folosite în interesul firmei sunt toate bunurile pe care alegi sa le pui la dispoziție afacerii, pentru ca aceasta să se dezvolte: sediul social, mașina, laptop, telefon, abonamente la diverse platforme online etc.
Toate acestea poartă un cost si este în avantajul tău să calculezi acest cost si să analizezi dacă nu ar trebui sa vinzi către SRL aceste bunuri sau să închiriezi dreptul de folosință asupra lor. Acest transfer de drepturi si obligații (da poți cere firmei sa întrețină biroul pe care i-l închiriezi) se va concretiza prin contracte si plăti efective.
Cum ajung banii mei în firmă?
La începutul activității probabil ai depus un capital social care nu a acoperit nevoia ta de finanțare. De aceea, împreună cu contabilul si/sau juristul tău ai făcut un contract de creditare si ai trimis bani către firma cu titlu de împrumut.
- Banii pe care i-ai împrumutat cândva firmei se pot recupera oricând prin transfer bancar. Dacă împrumutul este fără dobânda, atunci nu vei plăti taxe la încasare.
Atunci când faci cheltuieli pentru firma poți plăti direct din conturile ei sau poți sa plătești cu cardul tău si sa iti recuperezi ulterior banii. Vorbește cu contabilul tău sau tine singur o evidenta a sumelor pe care le ai de recuperat.
- Banii pe care i-ai cheltuit pentru firma se pot recupera imediat, la fel ca si în cazul împrumutului fără dobânda, nu se plătesc taxe si impozite pe aceste sume.
Banii tai ajung in firma fie atunci când o împrumuți, fie atunci când faci cheltuieli pentru ea din fonduri proprii.
Pentru a separa banii firmei de banii personali, este necesar sa avem în primul rând înțelegerea faptului ca purtam mereu 2 portofele (virtual vorbind) si ca trebuie sa știm când am mutat sume dintr-un portofel în altul. De fiecare data când mutam acești bani se întâmplă fie o mișcare economica, fie una care are si implicații juridice si care se manifesta prin contracte.
Despre fluxul efectiv de decontare cu firma, găsiți mai multe detalii aici: https://greenbooks.ro/cum-scot-banii-din-firma/