Ai început aventura asta mai demult sau ești pregătit să faci primii pași acum. Suntem siguri că ai auzit despre misiune și viziune, două concepte cheie în definirea unei strategii de business.
Departe de a fi doar noțiuni teoretice, ambele ajută antreprenorul să își stabilească direcția în business și să își piloteze afacerea bazându-se pe niște repere constante.
Odată stabilite, aceste concepte funcționează ca o busolă în afacerea ta, de la management general la recrutare, toate deciziile tale pot fi verificate prin prisma misiunii pe care ți-o propui și a viziunii către care tinzi.
Folosește aceste 2 concepte ca pe un sistem de auto-control. Este decizia ta de astăzi aliniată viziunii tale de mâine?
Nu spunem că în afaceri nu există compromisuri, vrem doar să îți amintim că improvizația nu este o strategie în sine și că:
Atunci când știi care este drumul tău, nu ai cum să te rătăcești!
Definirea misiunii și a viziunii este un pas important in scrierea strategiei tale de afaceri. Este important să fii în echipa potrivită când faci această analiză, iar dacă ar fi să îți dăm o rețetă pe scurt pentru această etapă, iată cum ar arata:
MISIUNEA |
VIZIUNEA |
Această etapă va defini produsul tău.Definind misiunea vei ști „ce ai de vânzare” și în ce context îți propui să vinzi. Fără o misiune bine gândită, strategia ta de vânzări nu are cum să își atingă potențialul. |
La sfârșitul analizei iți vei da seama ce anume vrei sa creezi cu adevărat din afacerea ta.Visul există deja, viziunea te ajută doar sa il formulezi mai clar. Acum tot ce ai de făcut este sa te adaptezi si sa mergi cu perseverență pe drumul tău. |
Misiunea ta se află la intersecția răspunsurilor următoare:
|
Viziunea este rezultatul misiunii îndeplinite.Misiunea este mijlocul de a îndeplini viziunea.Imaginează-ti că ai făcut deja vânzarea si răspunde la întrebările:
|
Ai observat? Am menționat profitul o singură dată, cum ți se pare asta?
Afacerile inseamnă mai mult decât profit, ele sunt construcții complexe, rezultatul unor inovații, afacerile sunt vise care devin profitabile printr-un pilotaj corect.
Dacă tiparul tău de gândire se poate reduce la „am 5.000 cum fac din ei 8.000?” înseamnă că nu ești antreprenor, nu te interesează construcția unei afaceri ci ești investitor.
A fi investitor este o direcție cât se poate de interesantă, am vrea doar să înțelegi că antreprenoriatul si investițiile sunt două lucruri diferite, de aceea este bine să afli ce ți se potriveste si să actionezi în consecință.
Cea mai mare minciună despre strategie este ca firma ta nu poate avea una.
Dacă ai nevoie de o scuză te ajutăm noi: afacerea ta este prea mică, domeniul tău nu este modern, produsele sunt prea banale, resursele tale sunt prea mici, lucrezi cu oameni mult prea simpli, ești mult prea la început. Te lăsăm pe ține să continui lista.
Există nenumărate scuze care stau în spatele unui business fără strategie, important este să știi că aceasta poate fi stabilită la orice nivel și că o afacere se conduce mult mai ușor o dată ce direcția este aliniată prin misiune și viziune.